Plánování podle priorit

Mnozí z nás si plánují věci, které potřebují stihnout, na základě času. Ale je čas skutečně tím nejdůležitějším faktorem pro dosažení úspěchu? V tomto článku ukážeme, že správným směrem k efektivnímu plánování není výlučně čas, ale spíše důkladné zvážení a stanovení priorit.

 Úvodní obrázek v článku_Plánování podle priorit

 

Co slovo priorita vůbec znamená?

Priorita je vyjádření pro to, co je důležitější, co je potřeba přednostně vyřídit. Například úkoly a jejich nutnost řešení. Nízká priorita vyjadřuje menší důležitost a tedy lze většinou odložit na pozdější vyřizování.

 

Jak si stanovit priority?

Umět si stanovit skutečné priority je umění. Může být těžké se naučit je určovat, ale umět si priority stanovit a následně je splnit je základ k úspěchu. Jako první si udělej seznam úplně všech úkolů, které momentálně máš. Poté si urči, které z nich jsou urgentní a které mohou počkat. Při psaní svých TOP 3 priorit dne začleň i ty úkoly, které ti pomohou s odškrtnutím tvých urgentních úkolů. Rozvrhni si je tak, aby jsi je stíhala všechny do deadlinu a každý den se zaměř pouze na 24 hodin před tebou a nastavené tři cíle dne.



Paretovo pravidlo

Paretovo pravidlo, často označované také jako Pravidlo 80/20, je koncept, který lze uplatnit v každém aspektu života, a pokud jej aplikuješ, můžeš dosáhnout opravdu vysoké úrovně produktivity. Jakmile máš seznam všech svých úkolů, přichází na řadu klíčová otázka: Který úkol by měl být tvým primárním zaměřením? Který z nich bude mít největší pozitivní dopad na tvůj život?

Použitím Paretova pravidla si vybereš právě ten úkol, který tvoří těch kritických 20 procent, které budou mít daleko větší význam a přínos než zbývajících 80 procent úkolů. Je velmi časté, že lidé se zaměřují na menší úkoly a nechávají ty klíčové a náročné (těch 20 procent) na později. To pak často vede k pocitu, že na konci dne jsme se moc neposunuli, a to právě proto, že jsme strávili příliš času nad těmi zbývajícími 80ti procenty.

Paretovo pravidlo nám však jasně ukazuje, že pokud chceme být efektivní a dosahovat významných výsledků, měli bychom začít právě těmi klíčovými 20 procenty, i když jsou náročnější a složitější. Jejich potenciál k pozitivnímu ovlivnění tvého života je mnohem větší, a to je přesně to, co nám Paretovo pravidlo ukazuje a doporučuje.



Co z toho budeš mít?

  • Budeš mít vyznačený směr - tedy budeš vědět, kam míříš
  • Díky splněným prioritám budeš vědět, že se posouváš
  • Naučíš se definovat, co je důležité a co není



Na konci týdne je skvělé si vždy udělat takovou menší sebereflexi, díky které zjistíme, co byl náš největší úspěch, jaký máme z týdne pocit, nebo co by jsme pro příští týden mohli změnit a jak.



Pokud tě tento článek zaujal, nebo si chceš opravdu splnit své sny a jít do plánování podle priorit naplno, pořiď si Produktivní diář - Splň si své sny. Tento diář tě provede všemi kroky, které jsou zde zmíněné a budeš mít tak ve věcech lepší pořádek a bude pro tebe o mnohem snazší si plánovat věci dopředu. Uvnitř najdeš obsah, který ti pomůže se dostat tam, kam chceš a mezi tím si najít i čas pro sebe.