5 tipů na zlepšení tvého soustředění

Soustředit se je v dnešní době pro velkou většinu z nás problém. Všude okolo jsou věci, které nás neustále rozptylují a nebo se soustředit prostě nedokážeme. Láká nás otevřít mobil a scrollovat bezmyšlenkovitě na TikToku, nebo si přečíst, co nového se děje ve světě, nebo co nám zrovna někdo píše. A to vše, aby jsme opět odložili práci, která by už měla být hotová. V tomto článku najdeš 5 snadných tipů, díky kterým budeš moci posunout své soustředění na vyšší úroveň.

Úvodní obrázek v článku_5tipů jak se lépe soustředit

Tip číslo 1 - Základ žití

Naše tělo se může soustředit pouze, když mu dáme, co potřebuje - ten úplný základ, kteří mnozí z nás považují za klišé a přesto na to kašlou. Dostatek spánku, zdravého jídla, pití a pohybu je opravdu základ! Každému vyhovuje jinak dlouhý spánek, ale základem je spát minimálně 6 hodin. 

To, co přijímáme do našeho těla ovlivňuje z obrovské části, jak se cítíme a právě do jaké míry se i dokážeme soustředit. Proto - jez to, po čem se cítíš dobře, uvař si jídlo na místo kupovaných polotovarů. Už jen to, že si jídlo připravíš s láskou a ze surovin, které ti chutnají a jsou třeba i zdravé, tě naplní skvělým pocitem. 

Pij! Pití je opět základ všeho, denně by jsme měli vypít alespoň 2 litry vody, zasahuje to nejen do našeho fyzického a duševního zdraví, ale pomáhá to i s dehydratovanou pokožkou a soustředěním (skoro až 80 % mozku tvoří voda). 

Jakýkoliv pohyb je zdravý - tak to bylo a vždycky bude. Nemůžeš se soustředit? Jdi se projít ven, zaběhej si a nebo se jen protáhni. Jen tak mimochodem - je dokázáno, že ranní fyzická aktivita ti do mozku přinese více kyslíku a potom máš automaticky do nového dne více energie a lepší náladu.

 

Tip číslo 2 - Mobil do režimu nerušit

Již zmiňované rozptylování - ať už ze sociálních sítí, nebo obecně jakékoliv upozornění z tvého mobilu, ti bude v soustředění na danou práci jen škodit. Slyším vždycky říkat: ,,Ale co když se bude dít něco důležitého, co když se něco stane? Musím být na příjmu, kdyby cokoliv…”. NE. Opravdu nic se nestane, když si třeba na dva dny vypneš upozornění, dáš si mobil do režimu nerušit, nebo si vypneš mobil úplně - pokud ti to samozřejmě podmínky práce dovolují - o nic nepřijdeš. Když by se dělo něco opravdu závažného, lidé si tě seženou a to i bez mobilu.

Nejen, že bez rušení z mobilu toho stihneš mnohem víc a budeš se lépe soustředit, ale při úplném odstranění mobilu z pracovní plochy nebudeš mít ani tendenci mobil neustále kontrolovat.

 

Tip číslo 3 - Plánování a metoda Pomodoro

Koncentraci mohou též kazit všemožné myšlenky, které ti létají v hlavě a pak se nedokážeš na jednu věc dobře soustředit. Co si takhle vše sepsat do diáře? Pořád se nedokážeš soustředit na jeden úkol, aniž by jsi řešila věci okolo? Zkus italskou metodu Pomodoro, která závisí na principu - 25 minut práce, 5 minut přestávka a po čtvrtém opakování jedna velká přestávka. Jedna z myšlenek této metody je, že časté přestávky zlepšují duševní čilost. Co takhle mít diář, který v sobě bude mít zakomponovanou i tuto metodu a budeš díky němu produktivní a posune tě k tvému vysněnému cíli? Produktivní diář Splň si své sny od Creativek je potom pro tebe ten pravý!

 

Tip číslo 4 - Meditace

Mnoho lidí si zbytečně myslí, že meditace je složitý proces. Vyhledávají všemožné návody jak začít a pouštějí se do různě složitých metod už ze začátku, které je ve výsledku často odradí. Přitom meditace ve své jednoduché podobě spočívá pouze v tom si sednout na nějaké místo, kde se cítíš dobře, zavřít oči, zaměřit se na nádechy výdechy a nechat své myšlenky plout. Stačí tomu věnovat pouze pár minut denně a uvidíš, že budeš mít ve věcech lepší pořádek a jako bonus se i budeš cítit lépe.

 

Tip číslo 5 - Úklid prostředí

Prostředí, ve kterém pracujeme má na nás obrovský vliv, ať už chceme, nebo ne. Proto bych doporučila před jakoukoliv činností, u které se chceš dobře soustředit, si jednoduše na pár minut uklidit. Budeš se poté cítit lépe organizovaná a celkově se ti na uklizené pracovní ploše, jak na stole, či na počítači bude lépe pracovat a SOUSTŘEDIT.



Je možné, že ze začátku bude pro tebe těžké tyto body do tvé rutiny zakomponovat, ale postupem času se to začne lepšit. Vše je jen o cviku!