V čem vám metoda Bullet Journal může pomoct

Bullet Journal pomůže být lepší verzí sebe sama

Co vůbec pojem Bullet Journal (zkráceně Bujo) znamená? Bullet Journal je kreativní metoda tvoření do prázdného tečkovaného diáře, která vám seskupí povinnosti, úkoly a pomůže vám k vyšší produktivitě a dobrému pocitu ze sebe sama.

Představte si váš normální den, kdy nestihnete všechny úkoly, které jste si naplánovali a na konci dne se z toho cítíte špatně a zároveň jste vyčerpaní. S tím vám právě Bujo lehce pomůže. Můžete to klidně ze začátku pojmout podle svého a zapisovat si pouze To-do listy, v kterých budete mít napsáno, co za daný den máte stihnout anebo se do toho můžete pustit více naplno. S Bullet Journalem se budete posouvat a stávat se tou nejlepší verzí sama sebe. K tomu vám pomohou tato konkrétní cvičení:

 

1) Habit tracker aneb Sledování návyků

Dejme tomu, že chcete začít nějakou novou aktivitu, dáme si příklad - začít cvičit. Sami se do toho nemůžete dokopat, hodíte si to do vašeho To-do listu a začnete. Po týdnu se vám nedaří ve cvičení pokračovat a proto využijete stranu ve vašem Bujo zápisníku s úkolem Sledování návyků. Zakreslíte či zapíšete dovnitř tento úkol a každý den si budete váš nový návyk odškrtávat po splnění. Po měsíci se můžete na sledovač podívat zpětně a zjistíte, jak často jste cvičení vynechávali, nebo možná budete překvapení, jak dobře se vám tento měsíc dařilo. Obojí pro vás může být motivace se ještě více zlepšovat a posouvat se.

 

2) Měsíční přehled

Jste typ člověka, který zapomíná na akce plánované dopředu a většinu času řešíte vše na poslední chvíli? Utvořte si ve vašem zápisníku měsíční přehled a na nic už nezapomenete. Příklad: Za dva týdny jedete na výlet, ale v hlavě máte tolik myšlenek, že do hodiny na to zapomenete. Popadněte Bullet Journal a zapište si výlet na daný datum. Každý večer či ráno pak do zápisníku nahlédněte ať víte, co vás v okolí dvou až tří týdnů dopředu čeká. A je to, nyní už na nic jen tak nezapomenete.

 

3) Bucket list aneb Seznam přání

Máte do života tolik snů a věcí, které chcete stihnout? Sepište si všechny tyto věci do Bullet Journalu pod nápis Bucket list a zkuste se každý den k vašim cílům posunout. Bucket list může obsahovat skok padákem, tančení v dešti, či pečení dortu... Může to být opravdu cokoliv a je jen na vás, jak velké sny či cíle máte. Když jdou pojmenovat a zapsat do Buja, jsou splnitelné.

 

4) Knihovna

Čtete, nebo teprve chcete začít? Toužíte mít přehled o všech knížkách, které jste již přečetli, na jednom místě? Stačí si do Bullet Journalu nakreslit knihovničku, do které si knížky po dočtení budete zapisovat. Tento úkol můžete klidně rozšířit o psaní recenzí ke knížkám, opět je to jen a jen na vás. Tento úkol jsem zařadila i z důvodu, že čtení nás výrazně posouvají v seberůstu a knihy nám něco pokaždé do života dají.

 

5) Připomínky a poznámky pro sebe

Na toto cvičení vám stačí si do zápisníku vyrobit nebo koupit obálku a vkládat dovnitř připomínky a poznámky k sama sobě. Popřemýšlejte, co by jste chtěli, aby vám dnes někdo řekl. Protože ve skutečnosti v sobě toto očekávání nemusíte držet. Dáme si opět příklad - potřebujete ráno slyšet, že další den zvládnete a že jste na to dost silní. Napište si to na lísteček a nechte si ho na stole na probuzení. Ráno si lísteček přečtete a hodíte si ho do obálky v Buju. Zpětně se můžete podívat dovnitř a třeba zjistíte, jak jste se od minula posunuli a psané věci již dnes berete jako samozřejmost. Může to vypadat také tak, že se v něčem chcete zlepšit - napíšete si to, co už nechcete dál dělat (ať už je to nějaký zlozvyk či cokoliv jiného) a opět to funguje na stejném principu.

 

 Bullet Journal_08_ctverec_komprese

Bullet Journal obecně pomáhá rozvíjet kreativitu, produktivitu a zlepšování sama sebe. Ještě lepší je, když máte zápisník, který vám dělá radost svým vzhledem a můžete ho s sebou nosit i do práce, či školy. Jestli se momentálně chystáte s Bullet Journalingem začít, doporučuji si pořídit Bullet Journal zápisník od Creativek, který má vše potřebné - od tečkovaných vysoce gramážovaných papírů, až po poutko na pero a dvě stužky na zakládání stránek. K tomu všemu je ve všech ohledech velmi kvalitní, stylový, cenově dostupný a hlavně vyrobený v Česku.

 

 Zdroj fotografií: Canva.com